Avanza Recension

Avanza är en nätmäklare som varit aktiva i Sverige i över 20 år och hunnit bli väldigt populära bland de svenska aktiehandlarna. För många småsparare har Avanza varit nyckeln till att de över huvud taget börjat handla med aktier själva, istället för att bara låta storbanken rekommendera några fonder eller låsa pengarna i en kapitalförsäkring.

Förutom aktier kan du även handla med fondandelar och vissa andra värdepapper hos Avanza, inklusive certifikat som ger dig exponering mot kryptovaluta. Däremot finns det inte några binära optioner eller Contract for Difference (CFD) på denna plattform.

För att underlätta för småsparare erbjuder Avanza aktiehandel utan courtage så länge tillgångarna i ditt konto hos Avanza är värda mindre än 50 000 kronor. En bra lösning för nybörjaren som vill kunna handla med små belopp utan att se sparkapitalet ätas upp av courtage.

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan hos Avanza, så har finns något för de flesta handlare – inklusive erfarna storhandlare.

Det är enkelt att handla med aktier och andra värdepapper hos Avanza eftersom plattformen är ren, tydlig och välutformad. Här finns gott om funktioner och verktyg, men det känns aldrig rörigt.

Korta fakta om Avanza

  • Avanza grundades år 1999 då handel med värdepapper på internet inte alls var lika stort som idag.
  • Avanza har sitt huvudkontor i Sverige.
  • I skrivande stund har Avanza över 750 000 kunder.
  • Avanza är en enormt populär nätmäklare som står för fler avslut på Nasdaq Nordic än någon annan svensk mäklare.
  • Aktiebolaget Avanza är listat på Nasdaq Nordic, så du kan köpa aktier i Avanza om du vill.
  • Avanza driver den avgiftsfria indexfonden Avanza Zero. Hos Avanza är det alltså möjligt att spara i fondandelar utan att betala någon fondförvaltningsavgift.
  • Avanza Bank erbjuder lån med låg ränta, inklusive bostadslån.

Betalar man någon månadsavgift eller årsavgift hos Avanza?

Nej, hos Avanza betalar du inte någon månadsavgift eller årsavgift.

Kontotyper hos Avanza

Det finns fem olika kontotyper hos Avanza, anpassade för olika typer av handlare. Det gäller att välja den som passar dig bäst över lag, för du kan inte ha flera kontotyper igång samtidigt och använda olika för olika transaktionstyper. I vissa fall kan det därför vara bättre att separera sina olika investeringstyper så att de görs hos olika nätmäklare. Du kan alltså till exempel välja en mäklare (och kontotyp) för din frekventa handel med små aktieposter och en annan mäklare (och kontotyp) för dina långsiktiga investeringar i större aktieposter.

De fem olika kontotyperna hos Avanza

VIKTIGT: De courtage som anges här nedanför avser handel med aktier som är listade på Stockholmsbörsen. Handel med andra aktier och värdepapper kan medföra andra courtage. Mer information hittar du hos Avanza.

Kontotypen START

Den här kontotypen är populär bland nya handlare som håller på att lära sig handel med värdepapper på nätet. Den är avsedd för småsparare och du får bara behålla kontotypen START hos Avanza tills värdet på dina tillgångar når upp till 50 000 kronor. Så snart värdet når 50 000 kronor måste du välja en annan kontotyp; det går inte att behålla START genom att sälja av värdepapper och göra ett uttag.

Den stora fördelen med kontotypen START är att du kan göra affärer utan att betala courtage. Du måste hålla dig inom vissa ramar, men över lag är START ett mycket bra val för den som vill komma igång med värdepappershandel på nätet och inte vill behöva se sitt lilla startkapital ätas upp av courtage eller liknande avgifter.

Kontotypen MINI

Det naturliga valet efter START brukar vara MINI. Med MINI betalar du visserligen courtage, men det är inte särskilt högt i kronor och ören så länge du gör små affärer. Du betalar 0,25% i courtage och lägsta möjliga courtage är bara 1 krona. Kontotypen MINI passar bäst för den som huvudsakligen gör transaktioner som understiger 15 600 kronor. Om du vanligen handlar med större poster än så bör du överväga SMALL eller högre.

Kontotypen SMALL

Med den här kontotypen betalar man bara 0,15% i courtage, men lägsta möjliga courtage är 39 kronor. För en transaktion värd 1 000 kronor betalar du alltså inte 1,50 kronor i courtage utan 39 kronor. SMALL är därför bara att rekommendera om du vanligen handlar med poster värda 15 600 kronor eller mer.

Kontotypen MEDIUM

Om du vanligen handlar med poster i spannet 46 000 kronor – 143 499 kronor är förmodligen MEDIUM den bästa kontotypen för dig. Courtaget är 0,069 procent, dock alltid minst 69 kronor per transaktion.

Kontotypen FAST

Den här kontotypen heter FAST eftersom den har ett fast pris för courtage. Den passar bäst för handlare som vanligen köper och säljer poster vars värde överstiger 143 499 kronor. Oavsett hur stor transaktionen är betalar du alltid 99 kronor i courtage med kontotypen FAST hos Avanza.

Att investera i fonder hos Avanza

Avanza har ett brett utbud av fonder att välja mellan.

Vissa av fonderna drivs av Avanza, och de tenderar att ha mycket långa förvaltningsavgifter.

Det finns en särskild funktion som gör det enkelt att månadsspara i fonder.

Vad är Avanza Zero?

Avanza Zero är en passivt förvaltad indexfond vars mål är att följa utvecklingen för SIX30RX-index. Avanza Zero heter Zero eftersom den tar ut 0% i förvaltningsavgift.

När Avanza Zero grundades år 2006 var det den första svenska indexfonden utan förvaltningsavgift.

Taket för sinsättningar till Avanza Zero är 25 000 kronor per insättning. Däremot är du välkommen att göra många insättningar över tid, så du kan ha mycket mer än 25k investerat i fonden totalt om du så önskar.

Avanza Auto: Välj den riskprofil som passar dig

Avanza Auto 1-6 är sex olika fonder med sex olika riskprofiler.

Grundkonceptet med Avanza Auto är att det ska vara enkelt att månadsspara i fonder och att man ska kunna välja exakt den riskprofil man föredrar.

1 innebär lägst risk, 6 innebär högst risk.

Avanza Auto 1-6 är den typ av fonder som huvudsakligen investerar i andra fonder.

Innehaven re-balanseras kvartalsvis och allokeras om årligen.

Alla sex fonderna har samma avgift: 0,35% årligen.

Avanza Global: Geografis spridning behöver inte kosta skjortan

Vill man ha stor geografisk spridning kan det vara idé att investera i en globalfond. Tyvärr tar många globalfonder ut höga förvaltningsavgifter, men här skiljer sig Avanza Global från mängden. Avanza Global investerar i 23 olika marknader och fonden är sammansatt för att följa världsindex. Den årliga förvaltningsavgiften är 0,05% och den totala årliga avgiften är 0,11%.

När vi tittar i Morningsstars lista över globalfonder ser vi att ingen annan globalfond är så här billig för fondspararen.

Kan jag köpa och sälja kryptovaluta hos Avanza?

Du kan inte köpa och sälja kryptovaluta hos Avanza. Däremot kan du skaffa dig exponering mot vissa kryptovalutor, eftersom Avanza erbjuder handel med certifikat baserade på Bitcoin, Litecoin, Ethereum eller Ripple.

Viktigt: Ingen hävstångshandel erbjuds för dessa certifikat.

Finns det Contracts for Difference hos Avanza?

Nej, Avanza erbjuder inte Contrats for Difference (CFD).

Kan jag öppna ett ISK hos Avanza?

Ja, Avanza erbjuder investeringssparkonto (ISK). Du kan till och med öppna flera stycken om du så vill, till exempel för att hålla isär olika typer av investeringar.

För ISK gäller särskilda skatteregler.

Avanza Bank

Avanza kan du använda till mycket mer än att bara köpa och sälja aktier. Till exempel finns Avanza Bank där du kan skaffa dig ett sparkonto och ansöka om lån, precis som i en vanlig bank.

Sparkonto

Med tanke på det låga ränteläget i Sverige får man förvånansvärt bra ränta på de pengar man förvarar i sitt sparkont hos Avanza. Givetvis omfattas de av den statliga insättningsgarantin. (För mer information, se riksgalden.se .)

Avanza Superlån

Avanza Superlån är ett lån där du använder värdepapper (aktier och/eller fondandelar) hos Avanza som säkerhet för lånet. Det är inte alla aktier och fondandelar som godkänns som säkerhet, utan bara vissa. Mer information får du från Avanza.

Du måste använda pengarna du lånar för att investera i värdepapper via Avanza.

Du kan låna upp till 50 000 kronor helt räntefritt!

Vill du låna mer måste du betala ränta, men den är inte hög. I skrivande stund gäller 0,99% ränta om du belånar max 25% av portföljvärdet hos Avanza. För räntan 1,74% får du belåna upp till 50% av portföljvärdet.

Avanza värdepapperskredit

Med Avanzas värdepapperskredit kan du belåna upp till 90% av portföljvärdet. För närvarande är räntan 5,40%.

Avanza Bolån

Avanzas bolån får avse max 60% av bostadens värde.

I skrivande stund är den rörliga räntan 1,34% och den tioåriga bundna räntan 2,77%.