Samla lån

Har man många småkrediter med hög ränta kan det löna sig att samla sina lån. Detta innebär att man tar ett större lån och använder pengarna för att omedelbart lösa sina smålån. Därefter har man bara ett lån att hålla ordning på istället för många små.

En av fördelarna med att samla sina lån är att man vanligen kan förhandla sig till lägre ränta för ett större lån från en bank eller liknande, jämfört med vad man betalar i ränta på SMS-lån, kreditkortsskulder, förfallna räkningar, etcetera.

För många är det också en stor lättnad att bara ha ett lån att hålla ordning på och betala av på varje månad, istället för att ha många småkrediter att styra med. Med många olika krediter ökar risken för att man ska råka missa en inbetalning, vilket i sin tur kan leda till påminnelseavgifter eller förseningsavgifter.

Värt att tänka på är också att vissa krediter kostar pengar varje månad i form av aviseringsavgifter och liknande. Det kan verka som små belopp, men det är pengar du skulle kunna använda för att betala av lånen istället. Samlar man sina lån blir man av med dessa små extrakostnader.

Samla lån

Att samla sina lån för att bli skuldfri snabbare

Att samla dina lån kan förbättra dina förutsättningar att bli skuldfri snabbare.

  • När du byter lån med hög ränta mot ett lån med lägre ränta kan du använda pengarna du sparar för att betala ned lånebeloppet snabbare.
  • När du inte längre betalar flera aviavgifter och liknande varje månad kan du använda pengarna du sparar för att betala ned lånebeloppet snabbare.
  • Om du sparar in pengar på att inte längre råka ut för påminnelseavgift, förseningsavgifter och liknande kan du lägga även dessa pengar på att betala av lånet snabbare.

När du börjar lägga pengar på att faktiskt betala ned lånebeloppet istället för att ”slösa” pengarna på högra räntor och onödiga avgifter sjunker lånebeloppet snabbare, vilket i sin tur innebär att dina räntekostnader blir lägre (eftersom de är baserade på lånebeloppets storlek). Detta innebär i sin tur att du sparar pengar som du kan lägga på att betala ned lånet ytterligare, och så vidare. Genom att samla sina lån kan man hamna i en positiv spiral där det går snabbare och snabbare att nå målet och bli skuldfri.

Att samla sina lån för att få längre återbetalningstid

Här ovanför har vi pratat om hur man kan samla sina lån för att bli skuldfri snabbare. Det finns dock situationer där den bästa lösningen är att samla sina lån för att få en längre återbetalningstid.

Har man hamnat i en situation där man har många kortfristiga lån är det lätt att tappa kontrollen helt. Lån efter lån förfaller, kanske tar man desperat ett nytt SMS-lån med ännu högre ränta för att betala tillbaka ett gammalt, och så vidare.

I en sådan situation kan det löna sig mycket att samla sina lån och se till att det nya större lånet får en månadsinbetalning som man kan hantera perfekt, även om det innebär att man kommer att betala av på lånet under lång tid.

Det är av flera olika anledningar bättre att ha ett långfristigt lån som man sköter perfekt än att ha ett eller flera kortfristiga lån för vilka man inte klarar av att fullfölja sina skyldigheter.

  • Du slipper påminnelseavgifter, förseningsavgifter, inkassoavgifter och liknande.
  • Du kommer att må bättre mentalt när du inte stressar sönder dig för att försöka hantera flera kortfristiga lån. När vi mår bättre blir det också enklare för oss att göra bra val i livet.
  • Du förstör inte din kreditvärdighet.
  • Det ser bättre ut om en potentiell arbetsgivare vill göra en kontroll av din ekonomi.