SEB ISK

SEB är en av de svenska storbankerna och många sparare som redan är kunder hos SEB tycker att det är praktiskt att även ha sitt ISK där. Det är dock absolut tillåtet att bara öppna ett ISK hos SEB om man så vill; man behöver inte ansluta sig till en hel paketlösning och sköta alla sina bankärenden hos SEB om man inte vill.

En punkt där SEB skiljer sig från de nya nätmäklarna är att de inte bara erbjuder handel via internet, utan du kan även göra affärer i ditt ISK via telefon eller genom att besöka bankkontoret. Vill man hålla courtagen så låga som möjligt hos SEB är det dock handel via internet som gäller.

SEB ISK erbjuder handel med aktier, fonder och strukturerade värdepapper.

Vad kan jag handla med i mitt ISK hos SEB?

Du kan till exempel handla med aktier, fonder och strukturerade värdepapper.

Det finns gott om både svenska och utländska aktier att välja mellan. Utbudet inkluderar aktier som handlas på stora börser som Stockholmsbörsen och Nasdaq, men även en del som handlas vid små marknadsplatser som inte är börser, till exempel Aktietorget.

Vad betalar jag i courtage hos SEB?

SEB låter dig handla med aktier från 1kr per order.

Är mina investeringar låsta för någon viss tid?

Nej, ett SEB ISK är inte någon form av låst sparande där man måste vänta en viss tid innan man kan göra uttag. Du kan sätta in pengar idag och ta ut dem igen imorgon om du skulle vilja. Du kan också när som helst ge order som att värdepapper i ditt SEB ISK ska säljas av.

Varför ska man inte långtidsförvara kontanter i sitt ISK?  • Du får inte någon ränta på pengarna när du förvarar dem i ditt SEB ISK. Detta är inte unikt för SEB ISK utan hänger ihop med det allmänt superlåga ränteläget i Sverige.

  • Beskattningsunderlaget för ett ISK (hos SEB eller någon annan stans) är inte värdeökningar eller realiserade vinster, utan du beskattas på insättningar och värdet av det som ligger i ditt ISK. Om du har pengar liggandes i ditt ISK ingår de i beskattningsunderlaget. Därför är det bättre att förvara dem någon annan stans där du inte betalar skatt på tillgången.

Omfattas mitt SEB ISK av insättningsgarantin?

Ja, likvida medel som förvaras i ditt ISK hos SEB omfattas av den statliga insättningsgarantin. Den gäller upp till 1 050 000 kronor per person och institut. Klicka dig vidare till riksgalden.se om du vill veta mer om hur den svenska statliga insättningsgarantin fungerar.

Omfattas mitt SEB ISK av investerarskyddet?

Ja, det statliga investerarskyddet omfattar SEB ISK. Den övre gränsen går vid 250 00 kronor. Mer information hittar du hos riksgalden.se.

Hur beskattas mitt SEB ISK?

Tillgångarna i ditt SEB ISK beskattas enligt samma regler som alla andra ISK.

Får jag har flera ISK hos SEB?

Ja, du kan öppna flera stycken ISK hos SEB om du vill. Ibland är det praktiskt att till exempel ha separata ISK för olika investeringsstrategier eller sparmål.

Får jag ha ISK hos SEB och Avanza samtidigt?

Att du har ett eller flera ISK hos SEB hindrar dig inte från att öppna och använda ett eller flera ISK även hos andra banker och institut. Du kan alltså till exempel ha ISK hos både SEB, Handelsbanken, SAVR och Avanza samtidigt om du vill. Detta kan vara en bra metod för att dra nytta av de olika styrkor som olika tillhandahållare erbjuder. Man kan till exempel ha ett SAVR ISK för sparande i aktivt förvaltade fonder och ett SEB ISK för sin aktiehandel.

Kan jag flytta mina tillgångar?

Om du vill flytta värdepapper från ditt ISK hos någon annan tillhandahållare till ditt ISK hos SEB ska du kontakta tillhandahållaren du vill flytta från. Det är nämligen de som ombersörjer eventuell flytt, och det är deras regler som gäller för vad man kan flytta och vad det eventuellt kostar i flyttavgift.

Det går inte att flytta värdepapper direkt mellan ISK och värdepappersdepå (VPD). Oavsett i vilken riktning du vill flytta (IKS till VPD, eller VPD till ISK) måste du istället sälja av värdepappren, flytta pengarna och använda pengarna för att köpa nya värdepapper. Att sälja av värdepapper som ligger i en VPD kan utlösa reavinstbeskattning.