Nordnet eller Avanza?

Avanza och NordNet är två mycket populära nätmäklare i Sverige. Men vilken är bäst? Ska man välja NordNet eller Avanza?

Vi har jämfört båda och vår slutsats är att bägge är bra och habila nätmäklare. Det finns vissa punkter där de skiljer sig åt, men på det stora hela är båda ett bra val. Detta innebär också att den smarte handlare kan öppna konto hos bägge och plocka russinen ur kakan på de punkter där de faktiskt skiljer sig år.

Till exempel erbjuder NordNet bättre villkor för courtage när man ska göra stora investeringar, medan Avanza erbjuder ett lån där du sätter dina aktier som säkerhet och får ta ut pengarna för att använda till vad som helst – bostadsköp, laga bilen eller köpa en svindyr kamera – Avanza lägger sig inte i vad du vill göra med pengarna. På samma vis kan det vara intressant att öppna ett konto hos NordNet om man vill ägna sig åt kopieringshandel (copy trade) eftersom Avanza inte erbjuder någon sådan funktion.

På Avanzas pluskonto hittar vi bland annat en snabbare och bättre kundtjänst och ett renare användargränssnitt. Är man nybörjare är därför Avanza det bästa förstavalet, eftersom det är enklare att lära sig navigera handelsplattformen hos Avanza och man snabbt får svar på eventuella frågor och funderingar när man vänder sig till kundtjänsten. Är man en mer rutinerad näthandlare som sällan behöver någon akuthjälp spelar dessa punkter mindre roll.

Exempel på sådant du får hos både Avanza och NordNet

 • Handel med aktier, fondandelar och optioner
 • Skydd av den statliga insättningsgarantin och statliga investerarskyddet
 • Möjlighet för småsparare att göra viss courtagefri handel
 • Du kan öppna investeringssparkonton (ISK). Läs mer om Nordnet ISK & Avanza ISK.
 • Handel med aktier noterade vid nordiska börser + vissa utländska börser (inklusive NYSE och NASDAQ)
 • Handel med aktier som är noterade på Aktietorget
 • Välj själv om du vill använda vanlig dator, surfplatta eller mobiltelefon
 • Välj mellan flera olika kontotyper för att hitta den som är bäst för dig
 • Möjlighet att låna pengar med aktier som säkerhet
 • Insättningar och uttag kan göras via vanlig internetbanköverföring
 • Du får tillgång till olika verktyg i plattformen, men exakt vilka beror på vilken kontotyp du har

Exempel på punkter där Avanza och NordNet skiljer sig åt

 • Enligt våra erfarenheter är Avanzas kundtjänst både snabbare och bättre.
 • Avanzas plattform har ett tydligare användargränssnitt som är enklare att använda för nybörjare.
 • NordNet har bättre villkor för courtage när du ska göra en stor investering.
 • Det är bara NordNet som erbjuder kopieringshandel (möjligheten att följa andra handlare och kopiera deras transaktioner/strategier).
 • Båda Avanza och NordNet låter dig ansöka om lån med dina aktier som säkerhet. Hos Avanza kan du ta ut de lånade pengar och använda dem till vad som helst. Hos NordNet kan de endast användas för investeringar via NordNet.

Kundtjänst: Avanza vs. NordNet

Vi har bättre erfarenheter av Avanzas kundtjänst än NordNets. Avanza brukar svara på e-post inom ett dygn, medan det kan ta uppemot en vecka att få svar från NordNet. Dessutom har vi haft mer problem med att NordNets kundtjänst gett svar som sedan visat sig vara fel.

Användargränssnitt: Avanza vs. NordNet

Både Avanza och NordNet har ett välfungerande användargränssnitt som inte är särskilt svårt att förstå sig på, men om man är nybörjare och aldrig handlat med värdepapper på nätet tidigare är Avanza snäppet bättre eftersom deras användargränssnitt är väldigt rent och enkelt att navigera.

Stora investeringar: NordNet vs. Avanza

Om din investeringsstrategi involverar att göra stora investeringar vill du förmodligen öppna ett konto hos NordNet, eftersom de har bättre villkor för courtaget på stora transaktioner. Det är många handlare som använder Avanza för handel med mindre poster och sitt konto hos NordNet för de stora, långsiktiga investeringarna.

Kopieringshandel: NordNet vs. Avanza

På den här punkten behöver man inte fundera länge på om man ska välja NordNet eller Avanza, utan det är helt klart NordNet som gäller för det är bara NordNet som erbjuder kopieringshandel. Hos NordNet kan du följa andra handlare och välja att kopiera deras handel. Funktionen heter Shareville.

Lån: Avanza vs. NordNet

Ska man välja Avanza eller NordNet om man vill låna pengar med sina aktier som säkerhet? Svaret beror på vad du vill använda pengarna till. Bägge fungerar om du vill låna pengar för att göra ytterligare investeringar i värdepapper hos mäklaren. Däremot är det bara Avanza som erbjuder ett lån där du får ta ut pengarna och använda dem till vad som helst. Hos Avanza kan du alltså använda dina aktier som säkerhet för ett lån för vad som helst, till exempel bilköp, renovera bostaden eller kontantinsats för sommarstuga. Du behöver därmed inte sälja av dina aktier för att få fram kontanter, utan du kan belåna aktierna istället. För närvarande är låneräntan bara 1,75%.