Day trading

Day trading innebär att man handlar under handelsdagen och inte lämnar några positioner öppna över natt. Day trading är alltså en snabb typ av handel, där man hämtar hem eventuella vinster (eller realiserar sina förluster) under samma dag som man öppnade positionen.  Man säljer med andra ord sina aktier samma dag som man köpte dem.

Day trading innebär vanligen att man försöker tjäna pengar på mycket små kursrörelser. Det är vanligt att day traders gör många transaktioner per dag. För att kunna tjäna signifikanta belopp på små rörelser är det också vanligt att day traders gör mycket stora affärer. Det är vanligt att affärerna möjliggörs med lånade pengar, till exempel i form av hävstångshandel.

daytrading

Är det bara aktier som fungerar för day trading?

Nej, daytrading förekommer med många olika sorters tillgångar, men allra vanligast är daytrading på aktiemarknaden och valutamarknaden. De flesta daytraders väljer tillgångar med hög likviditet, och går in och ut ur positioner under perioder då volatilitet är hög. Kombinationen hög likviditet och hög volatilitet är lockande för många daytraders. Du kan läsa mycket om olika typer av daytrading hos daytrading.com (Engelsk webbsida)

Att ägna sig åt daytrading

Numera när det finns så många handelsplattformar tillgängliga på nätet för vanliga hobbyhandlare är det inte särskilt svårt att börja med daytrading. Man behöver inte någon speciell utbildning eller certifiering, och man behöver inte bli anställd av något företag utan kan ägna sig åt daytrading med sina egna pengar. Att det är lätt att börja med daytrading innebär dock inte att det är lätt att bli en framgångsrik daytrader som går plus över tid.

Att ägna sig åt daytrading kan verka som ett enkelt sett att tjäna pengar. Man klickar lite på tangentbordet, köper aktier och säljer dem snabbt igen när kursen gått upp en liten bit. Repetera tusentals gånger och se bankkontot växa.

I verkligheten brukar det ligga mycket tid och energi bakom de framgångsrika affärerna, och bankkontot får regelbundet ta smällar när en affär inte går som planerat. Oavsett vilken strategi man tillämpar så krävs de kunskaper, erfarenhet och en stor dos självdisciplin för att bli en daytrader som går plus över tid och inte bara råkar ha tur nu och då.

Om någon försöker sälja på dig en ”100% säker metod för daytrading” bör du vara mycket skeptisk. Det finns alltid en risk att förlora de pengar du satsar på daytrading – precis som men annan handel. Man bör också ställa sig frågan: om en person verkligen har utvecklat en 100% säker metod för att tjäna storkovan på daytrading, helt utan risk, varför anstränger han sig så mycket för att sälja dig metoden för 499 kronor på nätet? För att han är så himla snäll och vill att alla ska få chans att bli rika? För att han redan tjänat så många miljarder på sin metod att han tröttnat på daytrading och nu hellre kränger kurser för några hundralappar till hobbyhandlare?

Om du vill börja ägna dig åt daytrading är det viktig att du själv gör grovjobbet och ser till att skaffa dig en bas att stå på vad gäller kunskap om hur marknader fungerar. När du har en stabil botten blir det enklare för dig att sålla agnarna från vetet och hitta de nischer som passar dig bäst. Det blir också enklare för dig att hålla dig borta från bluffar och låta bli att slösa pengar på onödigheter.